4 pași pentru a închiria un autoturism

A inchiria o masina in timpul unei calatorii in Romania sau alta tara, cere o cunoastere riguroasa a catorva reguli de baza. Este bine sa cunosti politica/legile acelei tari la fel de bine ca si politica companiei de inchiriat inainte de a rezerva. Aceasta este cauza pt care site-ul unei companii locale de inchiriat este recomandat mai degraba decat o pagina web a unui broker, care confunda vizitatorul cu o mixtura de polite de asigurari intre firme. Poti sa verifici, sa revezi si sa compari diferite modele dintr-o gama variata de brand-uri ca Renault, Opel, Pegeout, Volksvagen, Hyundai etc. direct de pe site in ideea de a alege ce este convenabil pentru tine si pentru buzunarul tau.

Doar daca nu esti cumva multimilionar si nu iti rapesti macar o secunda pt a alege masina potrivita pt vacanta ta in Europa, trebuie sa urmezi cativa pasi importanti ca sa alegi intelept masina de inchiriat. Daca esti un astfel de multimilionar, cineva are grija sa-ti inchirieze autoturismul.

Pasul 1: Cati oameni vor calatori in masina inchiriata?

inchirieri-auto-persoane

Acesta este un pas destul de usor. Numara  membrii grupului, prietenii, familia. Daca vei calatori ca si cuplu, iar bugetul tau este stramtorat, o masina mica si economica este alegerea perfecta. Cele mai populare modele de  masini de inchiriat la un pret mic in Romania sunt Logan, Opel, Chevrolet, Fiat si Toyota Aygo. Daca sunteti mai mult de un cuplu, 3-4 persoane, este recomandata o masina cu motor mai mare. Romania are si munti si plaje, deci o masina cu un motor de 1.6 – 2L este ideala.

In cazul in care familia ta numara mai mult de 5 membri, un microbuz cu 9 locuri este singura ta alegere, deoarece iti va trebui si spatiu mare pentru bagaje. Daca esti cautator de distractie si aventura poti alege intre o masina decapotabila sau un 4×4 decapotabil.

Pasul 2: Cate bagaje ai?

inchirieri-auto-bagaje

Asta este intotdeauna o problema, nu? Spre deosebire de companiile aeriene, firmelor de inchiriat masini nu le pasa cat cantaresc bagajele si nici numarul lor. Asigura-te ca firma de inchiriat are masini cu portbagaj deasupra, asta daca este necesar. Altfel nu este recomandat din cauza consumului. Cu o familie de 4 membri, o masina  MPV pt vacanta ta va fi suficient, insa daca ai cate un troller de fiecare, s-ar putea sa-ti trebuiasca un minivan. Daca buzunarul iti permite, sunt disponibile si cateva limuzine minunate.

Pasul 3: Verifica ce fel de asigurari sunt incluse si care nu sunt incluse?

Daca te decizi sa inchiriezi prin intermediul unei companii multinationale de inchirieri auto sau un broker, trebuie sa acorzi mai multa atentie ofertei de pret. In aceasta oferta, ei includ doar asigurarea de raspundere civila sau poate Casco. Dupa ce continui cu rezervarea, o optiune suplimentara de acoperire completa este adaugata pentru cel putin 7-8 euro pe zi. Aceasta extra acoperire este furnizata prin intermediul unui agent de asigurari si acopera pe cel care inchiriaza doar in anumite cazuri . In cazul unui accident, cel care inchiriaza trebuie sa platesca companiei de inchiriat toate pagubele cauzate masinii. Apoi, o foarte stricta procedura trebuie urmata in ideea de a fi despagubit de catre agentul de asigurari. Cativa pasi ai acestei proceduri, include felul greoi de a face rost de acte de la politie sau autoritati.

Pe de alta parte, daca te decizi sa inchiriezi o masina de la o companie locala de inchirieri, masina respectiva este asigurata cu polita CASCO plus asigurarea in caz de furt si accident personal (asigurare pentru persoanele transportate si bagajele acestora). Singura obligatie a celui care inchiriaza este faca politiei un raport.

Pasul 4: Am nevoie de masina direct la aeroport?

inchirieri-auto-aeroport

Unele companii livreaza si colecteaza masinile la aeroport contracost, asigura-te ca poti beneficia de acest serviciu si tu.

Pretutindeni aceste servicii (taxe de livrare si colectare) nu sunt incluse in pret pentru majoritatea companiilor de inchiriat, daca preluarea si predarea nu se face la sediul companiei de inchirieri.

Pe scurt, alege daca vrei ca masina sa fie preluata direct de la aeroport sau cere sa fie ridicata de catre un sofer al companiei contracost.

Mult succes.